zaterdag 12 juli 2014

30% meer tegen 2016

Enkele dagen geleden kregen we het heugelijke bericht dat we tegen 2016 ongeveer 30% meer zullen moeten betalen voor onze elektriciteit om de extra kosten voor de groene stroom te dekken.  Laat ons hopen dat de energieprijzen niet stijgen of het zal nog een flink stuk erger worden!

We zullen zodoende 30% meer mogen betalen voor gegarandeerde black outs! 


De onkunde van Verhofstadt & co blijft zoals verwacht niet zonder gevolgen. Electrabel in 2005 voor een appel en een ei laten overnemen door een Frans staatsbedrijf was blijkbaar niet zo'n goed idee! Voor zij Suez aan zet liet komen, maakte de regering Verhofstadt eerst onze kerncentrales waardeloos met het onuitvoerbare sluitingsplan voor de nucleaire centrales die destijds ongeveer 60% van onze elektriciteit leverden. Hierdoor kon Suez in het prospectus het volgende schrijven: "Bij onze berekening hielden we geen rekening met de gevolgen van een eventuele verlenging van de levensduur van de Belgische kerncentrales maar wel met de kosten voor de vervanging ervan." 


Suez hield bij de overname van Electrabel zodoende geen rekening met de waarde van de Belgische kerncentrales (nieuwbouwwaarde destijds 16 miljard euro) maar wel met de kosten voor de vervanging ervan.  Geen rekening houden met de enorme voordelen van een onvermijdelijke verlenging van de levensduur van de kerncentrales maar wel met de reusachtige kosten voor de vervanging van die installaties, twee keer een schot in de roos voor Suez.  Ondanks het feit dat ik de CBFA destijds verschillende keren schriftelijk op de hoogte bracht van deze absurde passage in het prospectus en de enorme gevolgen ervan op de waardering van Electrabel kreeg Suez toch groen licht.  Als zo'n crapuleuze deal zonder enig weerwerk passeert, weet je dat je genaaid wordt. Ik was uiteindelijk de enige die tegen die waanzin geprocedeerd heeft. Ik heb die zaak trouwens in Cassatie gewonnen zodat ik ze opnieuw kan opstarten. Daar heb ik spijtig genoeg de "energie" niet meer voor. Mijn worst case scenario uit september 2005 wordt intussen ruimschoots overtroffen!


De Belgische politici waren destijds echter bijzonder verheugd met de verkoop aan Suez omdat de Belgische steden en gemeenten, van oudsher belangrijke aandeelhouders van Electrabel, zo makkelijk cash binnen kregen waarmee ze stemmen konden kopen tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.  Dat ze daarmee de controle verloren over onze monopolie-elektriciteitsproducent en hun jaarlijks dividend zouden moeten missen, woog niet op tegen de voordelen op korte termijn.  Het Electrabel geld werd langs ramen en deuren buiten gezwierd en de slimsten gebruikten een deel van de opbrengst om extra te investeren in de Gemeentelijke Holding (DEXIA).  De gevolgen van die dwaze praktijken zijn vandaag aan de oppervlakte aan het komen. 

1 opmerking:

  1. Beste Erik,

    Bedankt om ons op de hoogte te houden wat de toekomst brengt!
    Het onderstaande plukte ik van het net. Ik ben benieuwd naar jou mening over Dexia! Ik weet dat jij hier expert in bent. Ben jij ook van mening dat ze het spaargeld zullen afnemen van de spaarders?

    Beste Erk,inderdaad die gigantische investeringen werden mooi uit de begroting gehouden. Deze moet er nu integraal in én aan marktconforme rentevoeten. Deze gaan afgewenteld worden op de bevolking. Ik geef u een voorbeeld:een zwemticket van bijvoorbeeld 2euro gaat naar vijf euro, zomaar,ineens. Het eten van scholen,ziekenhuizen,rusthuizen gaat op’ diee’t,mensen(scholieren,patiënten/bewoners) krijgen minder(kwalitatief) eten op hun bord terwijl ze nét wel méér moeten gaan betalen voor minder te krijgen.Het onderhoud van deze gebouwen(het zijn er waarschijnlijk honderden…)dat maakt niet uit…deze werden al uitbesteed, soms wel door eigen personeel, maar daar werd al op bespaard…nu uiteraard nog méér…terwijl de verantwoordelijkheden voor deze Sociale Ramp die Vlaanderen treft de verantwoordelijke poli-corruptici volledig vrijuit gaan,straffer nog:ze worden gewoon weggepromoveerd.De risico’s voor de belgische belastingbetaler is tweeledig,1/als inwoner van een gemeente of stad zal hij of zij véél meer gaan betalen voor véél minder en slechtere dienstverlening.2/als belastingbetaler dreigt hij of zij zijn of haar spaarcenten van 10tot30% in rook zien op te gaan,wetteksten liggen hiervoor al klaar hoor,indien de Dexia-bom afgaat, deze bom zal meteen(enkele dagen/weken later)dan ook meteen het monetaire einde inluiden van de rest van Europa, ook daar zal men de spaartegoeden voor een bepaald percentage per direct kunnen en gaan confisceren.Uiteindelijk zal dit maar een tijdelijke oplossing kunnen betekenen, enkele maanden,hooguit enkele jaren, met ondertussen héél veel geweld,opstanden, zelfs burgeroorlog, nét dat wat men wil bereiken, in zulke omstandigheden kan men dan ook biezondere ‘wetten’ afkondigen.Het is dan maar te hopen dat er nog mensen rechtstaan en die hardop durven zeggen én doen:”wanneer de dictatuur een feit is dan wordt de revolutie een plicht”…Het zal politici een worst wezen hoe de maatschappij op dat moment gaat evolueren, waarom zouden ze ook?ze hebben immers,al dan niet doelbewust het zaad gelegd voor wat komen gaat.MVG.

    BeantwoordenVerwijderen