zondag 18 maart 2012

De zaken eenvoudig houden!

Via deze blog zal ik stap voor stap duidelijk maken hoe groot de onderwaardering van het NBB aandeel geworden is. In plaats van ons vast te rijden, in het enorme moeras dat onze achtbare tegenstrevers gecreëerd hebben, gaan we de zaak zo eenvoudig mogelijk houden, een strategie die ik sedert 2002 met hand en tand verdedigd heb.

Om de zaak eenvoudig te houden moeten we rekening houden met de geschiedenis en de evolutie van de koopkracht. Duizend frank was in 1850 een klein fortuin, vandaag stelt het niks meer voor. Het eerste dividend van 60 frank in 1851 was meer waard dan een maandloon van de best betaalde arbeiders die in die tijd ongeveer 38 frank per maand verdienden. Vandaag verdienen de best betaalde arbeiders meer dan honderdduizend frank per maand, de aandeelhouders van de NBB krijgen nog altijd dezelfde 60 frank die ze in 1851 ontvingen!

Hoe is het zo ver kunnen komen?

Heel eenvoudig: omdat er decennialang niemand zich bekommerde over de situatie en de rechten van de kleine aandeelhouders. De privé aandeelhouders werden vertegenwoordigd door de grootste aandeelhouders en dat waren de banken en verzekeraars, partijen die met heel andere zaken bezig waren dan het dividend op die onnozele aandelen. Voor banken en verzekeraars waren de relaties met de Nationale Bank en de toezichthouder immers veel belangrijker dan het dividendje dat er aan die aandelen verbonden was.

Pas het dividend aan aan de evolutie van de koopkracht en de zaak is opgelost, de koers van het aandeel zal zich boven de tienduizend euro gaan nestelen, de Staat ontvangt samen met de privé aandeelhouders een fors hoger dividend en er is voor de overheid geen enkele kost aan verbonden.

Resultaat: iedereen tevreden en voor niemand een centje pijn.

2 opmerkingen:

  1. Dat zou ook in mijn ogen de beste oplossing zijn voor de korte termijn.
    Fundamenteel is hiermee de zaak niet opgelost hé maar ja dat zal een werk zijn van lange adem. Goed werk Noshirt. Ik lees de stukken met plezier.

    Jokus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het daar volledig mee eens , meer moet dat niet zijn!

    BeantwoordenVerwijderen