vrijdag 21 december 2018

De volgende fase van de financiële crisis.

Vooral onderstaande passage uit mijn opiniestuk lokte nogal wat reacties uit:

"Dura lex sed lex, zo luidt het spreekwoord maar hetzelfde geldt voor de realiteit.  Ontelbaren stellen zich de vraag wanneer de volgende crisis zich aan zal dienen. Zij vergissen zich. Er komt geen volgende crisis, wel de volgende fase van de crisis die in 2008 begon." 

In plaats van ze één voor één te beantwoorden, zal ik het hier voor iedereen tegelijk doen.

Toen ik in augustus 2007 voorspelde dat de overheden de storm op de financiële markten, als gevolg van de schuldenorgie en de te lage rente, zouden bekampen met nog meer schulden en lagere rentes werd die voorspelling door quasi iedereen weggelachen.  Eerst en vooral waren op dat moment nog niet veel mensen overtuigd van het feit dat grote banken in de problemen zouden komen, verder leek het ronduit belachelijk: Een probleem van teveel schulden en een te lage rente oplossen door nog meer schulden te maken en de rente nog verder te verlagen? Dat was voor het gros van de brave spaarders te gek voor woorden.

Doch het gebeurde exact zoals ik het voorspeld had.  Alhoewel, exact?
Niet helemaal want het werd nog vele malen gekker dan ik voor mogelijk had gehouden.  De ECB die meer dan 2.600.000.000.000 miljard euro in het systeem zou pompen door rommel op te kopen?  De Banque de Swiss en de Bank of Japan die ontelbare miljarden creëerden om massaal aandelen op te potten?  Zo dwaas had ik het me niet ingebeeld.

Maar dan gebeurt het onvoorstelbare:  Daar waar mijn voorspelling uit 2007 als te gek voor woorden werd beschouwd, werd het kwadraat ervan ineens als een goddelijke ingeving geprezen.  Draghi's dronkemanspraat in Londen op 26 juli 2012 werd als een hemels orakel door journalisten, beleggers en brave burgers onthaald:
https://www.youtube.com/watch?v=7jPE8hqrhOw

De grootste financiële crisis uit de geschiedenis ging opgelost worden door ze veel erger te maken dan ze was door de rakkers die ze gecreëerd hadden.  Inderdaad, U heeft het goed gelezen: Mario Draghi & co, de mensen die door hun stommiteiten en hebzucht aan de basis lagen van de financiële crisis, gingen hun crisis oplossen door ze groter te maken.  Zoiets krijg je zelfs in het vierde leerjaar van de lagere school niet uitgelegd doch centrale bankiers, economen, professoren en 99% van de beleggers slikten het sprookje als zoete koek.

Vanaf dat moment was het wachten op de volgende fase van de grootste financiële crisis uit de geschiedenis.  Wanneer breekt die fase aan?  Dat is onmogelijk te voorspellen.  Misschien beleven we vandaag het voorspel.  De financiële crisis van 2008 begon immers ook in juni 2007 toen de eerste problemen met de beruchte ongelukvrije CDO's zich aandienden.

Alles hangt af van volgende vragen:
Hoelang blijft de kudde geloven dat het sprookje waarheid gaat worden?
Hoelang laten de mensen hun spaarcenten nog op rekening staan bij failliete banken?
Wanneer begrijpt de brave burger dat men de crisis in comateuze toestand heeft kunnen houden door het geld waardeloos te maken?

De belangrijkste regel in het beheer van papiergeld is immers de volgende:
Een centrale bank mag geen geld creëren tenzij tegen onderpand van de hoogste kwaliteit!
Vanaf het moment dat de centrale bank vers geld creëert om waardeloze rommel op te kopen wordt het geld automatisch zelf waardeloos.  En geloof het of niet, dat is exact wat de centrale bankiers gedaan hebben om failliete banken overeind te houden, door waardeloze rommel terug waarde te geven...  Hier ligt de reden waarom Dexia, de grootste financiële ramp die België ooit getroffen heeft, nog steeds het hoofd boven water weet te houden.

De brave lieden die geloven dat obligaties van Italië, Griekenland, Frankrijk, België,... en peperdure technologieaandelen onderpand van de hoogste kwaliteit zijn, mogen hun centen gerust op rekening laten staan bij hun bank.  Mensen met een andere mening kopen misschien best zo snel mogelijk fysiek goud.  Dat fysieke goud wordt door de Westerse en Japanse centrale banken opzettelijk kunstmatig laag gehouden omdat men heel goed weet dat goud de enige echte koortsthermometer van het monetaire systeem is.  Rusland, China en andere landen profiteren van deze situatie door maand na maand hun fysieke goudreserves op te drijven en recentelijk kwamen ook Hongarije en Polen het rijtje vervoegen.

Het enige positieve aan deze financiële crisis is het feit dat we zoveel tijd krijgen om ons voor te bereiden op het onvermijdelijke.  Reeds meer dan tien jaar is de situatie zoals ze is.  Iedereen die vijf minuten nadenkt over hetgeen zich de voorbije jaren heeft afgespeeld begrijpt hoe laat het is.  En in dit verhaal is het niet anders dan anders: Een paar jaar of enkele uren te vroeg is geen probleem, één seconde te laat en... het is te laat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten