De jongste dagen is er in de pers nogal wat te doen over het jongste boek van de Nederlandse schrijver Geert Mak.
Mak trok door de Verenigde Staten en deed de reis over die Nobelprijswinnaar John Steinbeck in 1960 hem voordeed.
In De Tijd van dinsdag 21 augustus worden twee volle pagina's gewijd aan Mak's nieuwe boek treffen we volgende passage aan:
"Het land van melk en honing verontrustte Steinbeck, schreef hij in de neerslag van zijn expeditie 'Travels with Charley'. De enorme explosie van welvaart zou volgens Steinbeck alleen maar leiden tot decadentie en de traditionele Amerikaanse waarden (familie, werkethiek, soberheid) ondergraven. Onterecht zou blijken, want in de decennia daarna zouden de VS nog veel rijker worden."
Hier worden we met de neus op het feit gedrukt dat de mens steeds de neiging heeft om de zaken op korte termijn te bekijken.
Immers, als we de decadentie en de financiële waanzin van de jongste twintig jaar overschouwen, kunnen we enkel concluderen dat "de enorme explosie van welvaart" inderdaad de traditionele Amerikaanse waarden verpulverd heeft en tot onwaarschijnlijke decadente situaties geleid heeft.
De gevolgen van het feit, "dat die enorme explosie van welvaart" met schulden gefinancierd werd, zal in de komende jaren pijnlijk duidelijk worden.
Mijn punt is het volgende: de voorspelling van John Steinbeck in 1960 is volledig uitgekomen.
In een mensenleven is vijftig jaar heel lang doch in de geschiedenis is het een fractie van een seconde.
Hetgeen zich in de VS heeft afgespeeld tussen 1960 en 2007 kan men het best vergelijken met de levenswandel van mensen die ver boven hun stand leven.
Ze leven op grote voet, hun "rijkdom" steekt je de ogen uit doch op een bepaald moment verhangen ze zich of belanden ze in de gevangenis omdat hun "rijkdom" gebaseerd was op schulden of fraude.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten