vrijdag 8 februari 2013

Lange lijst!

De lijst met landen die hun burgers ruïneerden via hyperinflatie is bijzonder lang terwijl landen als Spanje, Italië, Portugal enzovoort de waarde van hun munt met meer dan 99,9% uitholden via de weg van de gewone inflatie.
België doet het, met een koopkrachtverlies van een goede 99,7%, tot op heden behoorlijk goed.
De munt der dappersten aller Galliërs is vandaag nog een kleine 0,3% waard in vergelijking met honderd jaar geleden, een prestatie om trots op te zijn.

Nog enkele voorbeeldjes van hyperinflatie: Argentinië kende een periode van hoge inflatie van 1975 tot 1991 met hyperinflatie tussen mei 19989 en maart 1990.
Eén peso uit 1992 stond gelijk met 100.000.000.000 pre-1983 pesos.
In Brazilië staat de waarde van 1 real vandaag (+/-15 frank) ongeveer gelijk met 2.750.000.000.000.000.000 oude réis (meervoud van real).

Wat er na de ineenstorting van het Keizerrijk China en het Tsaristische Rusland gebeurde met het papiergeld en met de obligaties, die door deze landen werden uitgegeven, behoeft geen verder uitleg. Na de liquidaties van de laatste keizer en tsaar waren de garanties "gewaarborgd door de keizer" evenveel waard als de holle beloftes van Mario Draghi, de vertegenwoordiger van Goldman Sachs bij de ECB.
Na de ineenstorting van de Sovjet Unie hadden de trotse bezitters van Russische roebels opnieuw prijs. De roebel devalueerde van 40 roebel per USD in 1991 naar 5.000 roebel per dollar in 1997.
In 1998 werd een nieuwe roebel ingevoerd die gelijk was aan 1.000 oude roebels. Op dat moment werd de verhouding uit de voorgaande zin dus 5 nieuwe roebels voor één USD.
In de tweede helft van 1998 tuimelde de nieuwe roebel naar een niveau van 30 roebel per dollar.

Op het moment dat de tsaar in Rusland en de Chinese keizer verdreven werden, waren er in de Westerse wereld weinig beleggers die geloofden dat men ooit in staat zou zijn om deze machtige heersers van hun troon te stoten met als gevolg dat massa's beleggers met pakken "veilige" Chinese en Russische obligaties bleven zitten.

Tot op het allerlaatste moment zullen Draghi, Van Rompuy en onafhankelijk gouverneur Luc Coene van de NBB blijven vertellen dat er niks aan de hand is, dat de crisis bijna achter ons ligt en dat ze zullen doen wat nodig is om de euro overeind te houden.
Zij gaan reddingsfondsen opzetten, de economie stimuleren en massa's waardeloze staatsleningen kopen met geld dat ze niet hebben.
Al deze dingen gaan ze realiseren met geld dat ze gewoonweg zullen bijdrukken.

De uitkomst van dergelijke dwaze plannen staat in de sterren geschreven: "Door waardeloze obligaties te kopen, met vers gedrukt geld zonder onderpand, maken deze mensen Uw papiergeld, Uw spaarboekjes, Uw levensverzekeringen, Uw pensioen.... waardeloos".

Indien U dit niet prettig vindt, moet U op maandag 27 mei zeker naar de Algemene Vergadering van de Nationale Bank komen zodat U persoonlijk aan de verantwoordelijken kunt vragen waarom zij U dit aandoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten