vrijdag 27 februari 2015

Vraag aan directeur Jan Smets, Gent 26-02-2015

Na veertig jaar kunstmatige groei, die gefinancierd werd met schulden, ontplofte op 15 september 2008 de bom die de grootste monetaire crisis uit de geschiedenis in gang zette.  Sinds die dag maakten de centrale banken wereldwijd de ellende iedere dag een stukje groter en omdat het niet snel genoeg gaat, besloot het Europees filiaal van Goldman Sachs, ook ECB genaamd, om de puinhoop in één ruk met 1140 miljard groter te maken.

De hoge heren in Frankfurt geven grif toe dat ze niet zeker zijn van het resultaat omdat het een onconventioneel monetair experiment betreft.  Op hetzelfde moment vertellen ze ons echter wel dat het niet uitvoeren van hun experiment de crisis nog veel erger zal maken.

In het jaarverslag van de Nationale Bank en tijdens de voordracht van directeur Smets vanavond wordt herhaaldelijk gewezen op het probleem van de veel te hoge schulden van particulieren en overheden in de eurozone.  Tegelijkertijd wordt ons verteld dat bijkomende nieuwe schulden ten belope van 1140 miljard euro het probleem van de te hoge schulden uit de wereld te helpen.

Dan luiden mijn twee korte vragen als volgt:
1. Als je toegeeft dat je gaat experimenteren en je zodoende niet weet wat de uitkomst van dat experiment zal zijn....... Hoe weet je dan dat het niet uitvoeren van dat experiment de ramp groter zal maken?

2. Hoe helpen 1140 miljard verse schulden om het probleem van teveel schulden te verlichten?


Aangezien de vragen zichzelf beantwoorden, was het antwoord in feite overbodig.

1 opmerking:

  1. 1. We zijn al zes jaar aan het aanmodderen met 'austerity', en nog steeds flirten we met deflatie.
    2a. Dat zijn geen verse schulden. Integendeel: versgedrukt geld kan gebruikt worden om schulden mee af te lossen!
    2b. De ECB probeert wat inflatie te creëren. Inflatie verlicht de schulden.

    BeantwoordenVerwijderen