zondag 8 maart 2015

Vraag aan Nationale Bank directeur Dechaene (N-VA)

Vraag Tom Dechaene Brugge 5 maart 2015

Het is een waar genoegen om vandaag de heer Dechaene te mogen ontmoeten omdat hij bij de NBB de eerste vertegenwoordiger is van een niet traditionele politieke partij.  Directeur Dechaene is bij de NBB afgevaardigd door de N-VA, een partij die de kracht van verandering propageert.  Gelet op de wantoestanden, die gedurende de jongste decennia bij de NBB heersten, is een radicale verandering daarom een absolute vereiste.  De verwachtingen van de Belgen in het algemeen en de privé aandeelhouders van de Nationale Bank in het bijzonder zijn dan ook hooggespannen.  Directeur Dechaene: Wij rekenen op U!

Vervolgens kom ik tot mijn korte vraag:

In Oostenrijk liet de overheid zondag het Oostenrijkse Dexia vallen.  Bij Hypo Alpe Adria Bank werd vorige week onverwacht een nieuwe put van 7,6 miljard euro blootgelegd waarna de regering in Wenen besloot om de stekker eruit te trekken.  Nieuw is dat zelfs obligaties met staatswaarborg niet volledig zouden terugbetaald worden.  Hetgeen mij bijzonder verontrust, is het feit dat er over dit belangrijke faillissement met geen woord gerept wordt in België.

·        Heeft U een verklaring waarom dit belangrijke nieuws over een vooraanstaand euroland volledig uit de media gehouden wordt in België?
·        Hoe zit het met onze Dexia-reus alwaar de problemen vele malen groter zijn dan bij Hypo Alpe Adria?




Het antwoord van directeur Dechaene kwam er op neer dat de catastrofe bij Hypo Alpe Adria wellicht niet belangrijk genoeg was om in België gebracht te worden door de media.

Over Dexia kon directeur Dechaene om begrijpelijke redenen niet uitweiden, het betreft een probleem dat over zeer lange termijn zal moeten uitdoven.


Vrijdagavond, na het sluiten van de beurzen, kwam vervolgens het bericht dat Dexia een provisie van een kleine 400 miljoen euro zal aanleggen voor mogelijke verliezen als gevolg van de problemen bij de Oostenrijkse bank.  Was dit de reden waarom in België niet eerder over de spectaculaire ontwikkelingen bij Hypo Alpe Adria Bank gecommuniceerd werd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten