vrijdag 13 juni 2014

Delhaize: vaandelvlucht met voorkennis!

22 mei 2014 algemene vergadering Delhaize
11 juni 2014 zwaar herstructureringsplan met 2500 ontslagen bij Delhaize

Het is uiteraard geen toeval dat deze zware herstructurering bekendgemaakt wordt vlak na de algemene vergadering van aandeelhouders.  Men heeft blijkbaar willen vermijden dat mensen zoals ik vervelende vragen zouden stellen zoals vorig jaar toen ik, nadat CEO Pierre-Olivier Beckers bekendgemaakt had dat hij op jeugdige leeftijd ontslag nam om Voorzitter te worden van het BOIC, volgende vragen stelde:
1. Waarom dit onverwachte vertrek?
2. Hoeveel gaat Delhaize spenderen aan het afscheidscadeau van onze CEO die vrijwillig ontslag neemt?
3. Hoeveel ontvangen gewone werknemers van Delhaize als ze vrijwillig de onderneming verlaten?

Bij dit alles niet uit het oog verliezen dat Pierre-Olivier Beckers niet slecht betaald werd voor zijn diensten aan het bedrijf.  Hij verdiende meer dan drie miljoen euro per jaar en kreeg daarbovenop ook nog heel wat opties en andere voordelen.

Op de algemene vergadering in 2013 konden ze o een of andere reden geen antwoord geven op mijn eenvoudige vragen doch ondertussen werden werden ze beantwoord:
1. De CEO vertrok omdat hij goed wist wat er op komst was en hij geen zin had om aan het roer te staan op het moment dat men dit sociale bloedbad ging aankondigen;
2. CEO Pierre-Olivier Beckers ontving 7,6 miljoen euro als gouden handdruk;
3. Een gewone werknemer ontvangt nul euro als hij vrijwillig andere horizonten opzoekt.

Dit betekent dat CEO Pierre-Olivier Beckers vaandelvlucht pleegde op het moment van de waarheid en nog een keertje zeer diep in de kas graaide voor hij zich met zijn hobby ging bezighouden.  Deze diefstal kreeg een legitiem karakter omdat zijn vrienden in de raad van bestuur deze roof voor hem pleegden.

Op deze manier betalen de aandeelhouders van Delhaize het gelag voor dit staaltje van decadente hebzucht en worden de werknemers, die nu met ontslag bedreigd worden, in hun gezicht uitgelachen.  Dergelijke hebzucht ligt aan de basis van de huidige financiële crisis en het wordt de hoogste tijd dat de maatschappij zegt dat zulke georganiseerde diefstallen niet meer door de beugel kunnen.  De werknemers van Delhaize kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten