dinsdag 21 februari 2012

De lessen uit 1848!

Tijdens de grote crisis van 1848 was het duidelijk geworden dat er nieuwe wegen uitgestippeld dienden te worden. Als een commerciële bank als de Generale tracht zijn rechtstreekse concurrent kopje onder te duwen, door massaal papiergeld van die concurrent ter verzilvering aan te bieden, tijdens een moment van crisis komt uiteraard heel het systeem van het papiergeld op losse schroeven te staan.

Het systeem van het papiergeld is trouwens op één enkele peiler gebouwd, die peiler noemt "vertrouwen". Deze regel geldt vandaag nog meer dan vroeger omdat het hedendaagse papiergeld, in tegenstelling tot het verleden, niet meer gedekt wordt door goud, zilver of andere activa. Het hedendaagse papiergeld wordt enkel nog gedekt door het vertrouwen in de kunde en de onfeilbaarheid van de politiek benoemde centrale bankiers en hun broodheren.

Na de crisis van 1848 drong de oprichting van een centrale bank zich op. Deze centrale bank zou het Algemeen Belang laten voorgaan op winstmaximalisatie. De centrale bank zou ingeval van crisis deze crisis onder controle moeten brengen in plaats van extra geld te verdienen door de crisis te verergen of concurrenten uit te schakelen.

Zonder enige twijfel dient de uitspraak van Frère Orban, "we richten een Nationale Bank op voor het Algemeen Belang en niet om privé aandeelhouders te verrijken", in deze optiek gezien te worden. Die uitspraak van Frère Orban werd de jongste decennia misbruikt om de onteigening zonder compensatie van de privé aandeelhouders goed te praten doch dit was geenszins de bedoeling van Frère Orban!

De privé aandeelhouders dienden op een correcte manier vergoed te worden en zij moesten verhinderen dat kortzichtige politici de reserves van de Nationale Bank zouden plunderen.

De geschiedenis van de jongste decennia heeft geleerd dat de privé aandeelhouders niet alert genoeg geweest zijn om de plundering van de NBB reserves te verhinderen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de NBB in handen van politici en bankiers die heel andere belangen voor ogen hadden dan het Algemeen Belang. Het grootste deel van de NBB reserves werd in de bodemloze put van de Belgische Schatkist gedumpt, een misdaad zonder weerga tegen het Belgische volk in het algemeen en de privé aandeelhouders van de NBB in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten