woensdag 14 december 2011

Het goud van de Nationale Bank.

Het goud van de Nationale Bank is uiteraard eigendom van de Nationale Bank. Het feit, dat oneerlijke politici zich een belangrijk stuk van de meerwaarde toegeëigend hebben,verandert daar helemaal niks aan.

Bij de oprichting van de NBB betaalden de aandeelhouders hun aandelen met edelmetaal. In die tijd was er echter nog onvoldoende goud beschikbaar om als dekking te dienen voor het uit te geven papiergeld. Zilver vervulde toen de rol die goud later zou overnemen. Het pond sterling verwijst trouwens nog steeds naar die dekking van het papieren pond door zilver Gedurende enkele decennia werden goud en zilver naast elkaar gebruikt tijdens de periode van de dubbele muntstandaard doch uiteindelijk werd, na de ontdekking van de belangrijke goudaders in de Verenigde Staten en vooral Zuid-Afrika de goudstandaard de norm.

In 1886 werd in de het Zuidafrikaanse gebergte Witwatersrand goud ontdekt en sindsdien werd hier ongeveer 40% van het bestaande goud op aarde gedolven. U leest het goed: in een periode van amper 120 jaar werd in Zuid-Afrika ongeveer 40% van al het goud dat de mens in zesduizend jaar verzameld heeft bovengehaald.

Dat dertien jaar na het ontdekken van die rijke goudaders de beruchte Boerenoorlog (1899-1901) uitbrak, waarna de Britten het grondgebied overnamen, is zuiver toeval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten