donderdag 15 mei 2014

Algemene vergadering Dexia enkele van mijn tussenkomsten

Gelet op het discours van de voorzitter over het al dan niet juridisch strafbaar zijn van de fouten die de bestuurders van Dexia, de verantwoordelijke politici en de corrupte toezichthouders in het verleden gemaakt hebben, graag volgende bemerkingen:

Het probleem is dat de verantwoordelijke beleidsmakers na de ramp rustig zijn blijven zitten op de stoel waar ze zaten toen ze deze ramp creëerden. In België zit CBFA topman Jean-Paul Servais nog steeds op zijn troon en bleven alle onafhankelijke directeurs van de Nationale Bank rustig op post. Deze politiek benoemde mensen werden aangesteld om te beletten dat zulke calamiteiten konden gebeuren. Het spreekt voor zich dat deze zeer belangrijke mensen zichzelf niet in hun eigen voeten gaan schieten. Ander voorbeeldje: Ex Dexia bestuurder Francine Swiggers en numero uno van Arco werd bij Arco aangesteld als vereffenaar om uit te gaan zoeken welke fouten zij bij het beheer van Arco gemaakt heeft. De uitkomst van dat onderzoek lag vast op het moment dat mevrouw Swiggers benoemd werd als vereffenaar.

In meer beschaafde tijden had men voor dergelijke misdaden geen langdurige processen nodig. Toen had men guillotines en andere handige instrumenten om zulke eenvoudige zaken snel op te lossen. In de barbaarse tijden waarin we sedert enkele decennia verzeild geraakten, zijn deze instrumenten spijtig genoeg niet meer voorhanden.

Alle specialisten zijn het erover eens dat meer dan 80% van de problemen bij Dexia te wijten waren aan het Franse deel van Dexia. Bij de redding van Dexia kregen de Belgische burgers echter meer dan de helft van de rekening gepresenteerd. Tot op heden heb ik nog niemand ontmoet die deze gekke situatie kan verklaren. Ondertussen hebben we vernomen dat voormalig minister van Financiën Didier Reynders opgenomen werd in het Franse Légion d'Honneur omwille van grote diensten verleend aan de Franse Republiek. Kan de verklaring voor het eerder vermelde mysterie in deze hoek gezocht worden?Geen opmerkingen:

Een reactie posten