vrijdag 30 mei 2014

De Tijd 30/05/2014 pagina 14 Kaaiman: HOOLIGANS

"Koentje Geens is een leugenaar, tralala lala." Indien men dit jolige deuntje zou horen opstijgen uit een studentencafé in Leuven of van op een redactiefeestje van De Tijd, men zou het kunnen wijten aan de overconsumptie van spiritualiën, of aan het voortschrijdend inzicht.  Indien het evenwel te horen is op de algemene aandeelhoudersvergadering van de Nationale Bank van België, dan is een kwestie van hoger belang aan de orde.

Het lied werd ingezet door een man met een groene pet, die dus lid moet geweest zijn van de christelijke vakbond, vermoedelijk een slachtoffer van de misdadige manier waarop ze bij het ACW omgaan met het spaargeld van hun leden, maar het werd dra overgenomen door de hele zaal.  De sfeer werd zelfs lichtjes obsceen toen vooraan de voorzitster, NBB-directeur Marcia De Wachter, een oude gewoonte getrouw bovenop de tafel klom en met zowel gevaar voor haarzelf als voor de toeschouwers gevaarlijke zwaaiingen van heup en rok de maat aangaf.  Uw Kaaiman is ooit per ongeluk op een eroticabeurs beland en was daar getuige van een decadente demonstratie door Antilliaanse karakterdanseressen.  Wat zich eerder deze week in het auditorium van de Nationale Bank afspeelde, deed daar weinig voor onder.

De aanleiding van het rumoer was een vergoeding van 25 miljoen euro die de Nationale Bank ieder jaar uitdeelt aan de regering, die er op haar beurt een paar aanhankelijke partijsoldaten mee pleziert.  Volgens de directie van de Bank wordt die vergoeding ten onrechte uitgekeerd, en dus wordt ze uitgekeerd, we bevinden ons tenslotte in België.  Waarom Koentje Geens een leugenaar is, tralala lala, werd door de koorleden niet expliciet verduidelijkt, want dat wordt in kringen van financieel deskundigen als evident beschouwd.  En wordt met ieder rapport van Eurostat zwart op wit bewezen.  Citeren we ook vicepremier Didier Reynders: "Ik stond in Vlaanderen geboekstaafd als de slechtste minister van Financiën ooit.  Ik ga ervan uit dat ik na de doortocht van Steven Vanackere en Koen Geens nu de op twee na slechtste minister van Financiën ooit ben."

De aandeelhoudersvergadering van de Nationale Bank degradeerde de jongste hooliganacties bij Standard Luik tot een theekransje.  Roepen, tieren, brullen, lallen, zuipen, proppen schieten, bloembakgooien, stoelengevecht.....  Na een tijdje werd het portret van Walthère Frère-Orban in brand gestoken en noemde een nozem op de derde rij directeur Norbert De Batselier "een kaviaarsocialist".  Dat laatste naar waarheid.

We lezen voor uit het ooggetuigenverslag van de geschokte reporter van De Tijd: "Een aandeelhouder met veel expertise beweerde dat verscheidene directeurs van de Nationale Bank de basisbeginselen van de boekhouding niet kennen."  De basisbeginselen van de boekhouding niet kennen!  Bij de Nationale Bank!  Daar gaat ons laatste houvast.  Dezelfde expert: "Als ik in het jaarverslag lees dat de verkoop van de sportclub goed beheer is van het vastgoed, dan beschouw ik dat als humor."  Een sportclub?  Bij de Nationale Bank?  Dat kan toch enkel een petanquevereniging zijn?  En die is verkocht?  Hoeveel brengt de verkoop van een petanquebaan op?

Het komt ons voor dat na het - op instigatie van het Joenk - opzijschuiven van eregouverneur Fons Verplaetse de ernst in onze belangrijkste financiële instelling er niet op vooruit is gegaan.  Die Marcia De Wachter is misschien een verstandige juffrouw, maar helaas ook een tikje te frivool.

Kaaiman (Koen Meulenaere) De Tijd 30 mei 2014 pagina 14 


1 opmerking:

  1. En blz 22 van De Tijd ?
    Stefaan Michielsen schrijft dat het uitkopen van de minderheidsaandeelhouders bijna (!) een miljard euro zou kosten.... Dit wil zeggen : € 1.000.000.000 : 200.000 aandelen = € 5.000 per aandeel ! Misschien eens vragen hoe hij aan dat bedrag komt ?
    Groeten Canard

    BeantwoordenVerwijderen