donderdag 15 mei 2014

Koers KBC daalt fors na ogenschijnlijk mooie resultaten.

Nogal wat mensen zijn verbaasd over het feit dat de koers van KBC fors daalt ondanks relatief goede cijfers. Daarom graag volgende toelichtingen:

KBC blijft, net als de meeste andere banken een zieke onderneming, die kunstmatig overeind gehouden wordt met belastinggeld, staatsgaranties en kunstmatig lage rentevoeten waardoor ze aan mensen met een spaarboekje nu minder dan één procent rente moeten betalen.

Op de algemene vergadering van KBC heb ik duidelijk uitgelegd dat KBC, als je rekening houdt met het aantal aandelen dat er bijgekomen is de jongste jaren en het inkrimpen van de balans, KBC momenteel ongeveer even hoog noteert als op het toppunt van 2007. Beleggers gaan er dus blijkbaar vanuit dat alle problemen bij KBC ondertussen weggewerkt zijn. Verlies niet uit het oog dat KBC onder andere voor ongeveer 26 miljard euro Belgische staatsleningen op haar balans heeft staan. Hoeveel vertrouwen heeft U in de terugbetalingscapaciteiten van de Belgische Staat in de toekomst? Gaan we na de verkiezingen binnen de maand een nieuwe federale regering hebben? KBC legde op basis van mijn vragen op de AV al uit dat het, in plaats van de werkelijke koersen van de Belgische staatsleningen te hanteren, in het vervolg die staatsschuld volgens het "hold to maturity" principe gaat waarderen. Daarmee zou KBC dus geen minwaarden meer moeten in rekening brengen. Net als bij Dexia anticipeert men bij KBC dus duidelijk op een moeilijke regeringsvorming in België.

Stel dat KBC voor één miljard euro in een staatslening op tien jaar zou investeren en dat die koers, die nu omwille van de historisch lage rente op een recordniveau noteert, terugvalt naar 80% dan moet KBC daar in de toekomst geen 200 miljoen minwaarde op boeken zoals dat in het verleden wel het geval was. Slimme jongens daar bij KBC nietwaar? Zo worden bij de financiële instellingen alle normale regels veranderd of omgebogen naargelang het nodig is om de illusie in stand te houden. Illusies zijn meestal heel plezante dromen zolang ze niet door de realiteit uiteen geklopt worden.

Heden ten dage zijn er nog weinig beleggers actief op de beurs. Het merendeel van de participanten zijn gokkers die zoveel mogelijk geld willen verdienen op korte termijn en dit zorgt voor wilde koersbewegingen in alle richtingen. Goed mogelijk dat KBC straks hoger afsluit dan de koers van dit moment, goed mogelijk dat de koers nog fors verder daalt. Wat werkelijk van belang is, is wat er met KBC gaat gebeuren als de volgende fase van de crisis ingezet wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten