dinsdag 13 mei 2014

Dividend Bank voor Internationale Betalingen

Over het boekjaar 2012-2013 keerde de BIS een dividend uit van 363 euro per aandeel.

Als we een dividend van 3% zouden beschouwen als een normale vergoeding voor een superveilige belegging als een investering in de Bank voor Internationale Betalingen, de centrale bank der centrale banken, dan kunnen we de waarde van zo'n BIS aandeel berekenen.

Met een dividendrendement van 3% zou de waarde van zo'n BIS aandeel uitkomen op 12.100 euro.

Aangezien de NBB 9% van de BIS bezit of 50.100 BIS aandelen in portefeuille heeft, betekent dit dat de waarde van die BIS aandelen bij deze berekening meer dan 1.500 euro per NBB aandeel waard zijn.

De werkelijke waarde ligt echter veel hoger en dit kunnen we afleiden uit het feit dat de BIS, bij de uitkoop van de privé aandeelhouders in het jaar 2000, meer dan 25.000 Zwitserse frank per aandeel moest betalen. De rechters, die deze waarde bepaalden, hebben in hun arrest duidelijk aangegeven dat dit slechts een gedeelte van de werkelijke waarde betrof doch dat er bij de bepaling van de waarde rekening werd gehouden met bepaalde uitzonderlijke factoren.

Die waarde van 25.000 Zwitserse frank uit 2000 vertegenwoordigt nu 20.250 euro per BIS aandeel of 1,015 miljard euro voor de totale waarde van de BIS participatie van de NBB. Zodoende waarde BIS aandelen per NBB aandeel = 2.536 euro.

Gelet op de waardecreatie door de BIS tussen 2000 en 2014 mogen we dus gerust besluiten dat de waarde van de BIS participatie van de NBB vandaag hoger ligt dan de koers van het NBB aandeel. Alle andere activa krijg je er dus gratis bovenop. De enige reden waarom het NBB aandeel noteert tegen minder dan 20% van z'n werkelijke waarde ligt hem in de totale willekeur en het machtsmisbruik dat dit dossier gemaakt heeft tot wat het is.

De oplichters, die geloven dat ze daarmee weg gaan komen, zullen vroeg of laat tegen de muur van de waarheid botsen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten