Uit verschillende artikelen in de pers bleek dat bpost voorzitster Martine Durez helemaal niet opgezet was met de gang van zaken rond het vertrek van CEO Johnny Thijs. Blijkbaar bleef de correcte opstelling van mevrouw Durez niet zonder gevolgen want op 24 april klonk er een donderslag bij heldere hemel: voorzitster Martine Durez zou vervangen worden door mevrouw Françoise Masai. Dit ontslag kwam totaal onverwacht want het stond niet vermeld op de agenda van de algemene vergadering die op 11 april werd gepubliceerd en mevrouw Durez repte er met geen woord over tijdens het korte gesprek dat ik met haar had na de algemene vergadering van Belgacom op woensdag 16 april.
Zodoende ligt het voor de hand dat mevrouw Durez moest vertrekken omwille van het feit dat ze niet bereid bleek om woordbreuk en politieke spelletjes als vanzelfsprekend te beschouwen. Mevrouw Martine Durez is een dame die haar strepen verdiende bij bpost: tussen 1997 en 2006 was mevrouw Durez financieel directeur van De Post en sinds 2006 zit ze de raad van bestuur voor, haar mandaat loopt nog tot 2018. Samen met ex-CEO Johnny Thijs was ze de architect van de transformatie van bpost sedert 2002.
Net als bij Belgacom wordt een uitermate bekwaam voorzitter vervangen door een wereldvreemde politieke marionet. Mevrouw Françoise Masai, die voorzitster Durez zal vervangen, is 68 jaar oud en ze heeft geen enkele ervaring in het besturen van commerciële beursgenoteerde bedrijven. Als voormalig kabinetschef van Elio Di Rupo (1995-1999) werd ze op 1 maart 1999 benoemd tot onafhankelijk directeur van de Nationale Bank alwaar ze zonder enige scrupules meewerkte aan het overhevelen van een groot deel van de strategische reserves van de Nationale Bank naar de bodemloze Schatkist. De geschiedenis zal oordelen over deze misdaad tegen het Belgische volk.
a. Hoe gaat de raad van bestuur van bpost om met deze gang van zaken?
b. De raad van bestuur van bpost zal binnenkort voorgezeten worden door een willoze politieke marionet die geen enkele ervaring heeft in het besturen van een commercieel beursgenoteerd bedrijf: Zijn er binnen de raad van bestuur van bpost bestuurders die niet beseffen dat zulke politieke spelletjes op lange termijn nefaste gevolgen voor de onderneming hebben?
c. Wat is de rol van onze “onafhankelijke bestuurders” in dit schouwspel? Spelen zij de rol van figuranten die op bevel de andere kant opkijken bij de meest flagrante inbreuken op de regels van deugdelijk bestuur?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten