maandag 4 juni 2012

Inkoop eigen aandelen NBB!

Het voorstel tot inkoop van de eigen aandelen door de NBB werd vorig jaar door Deminor gelanceerd.
De bedoeling is de volgende:
Als de NBB de aandelen van de privé aandeelhouders inkoopt onder de boekwaarde creëert het waarde voor de overblijvende aandeelhouders en voor ieder aandeel dat door de NBB zelf aangehouden wordt, verkleint het probleem met de privé aandeelhouders.

Vandaag koopt de NBB obligaties van landen die hoogstwaarschijnlijk nooit in staat zullen zijn om hun verplichtingen na te komen.
Deze obligaties leveren nu een rente op die gemiddeld lager ligt dan 4%. Als de NBB eigen aandelen koopt kan ze dit vandaag doen met een korting van 80% op de boekwaarde en meer dan 90% op de intrinsieke waarde.
Dankzij de absurd lage koers geeft het NBB aandeel vandaag, ondanks het extreem lage dividend, toch een rendement van 7%.

Een bedrijf met cash, dat van zulke situatie geen gebruik maakt, heeft zoveel verstand van beleggen als een onderneming die fysiek goud uitleent tegen een vergoeding van 0,2% per jaar.
Je moet gedurende 500 jaar die 0,2% incasseren om je papieren centen te recupereren als het verkeerd loopt.
Ondertussen zal de goudprijs misschien gestegen zijn met een factor duizend zodat je na vijfhonderd jaar 0,1% van je verlies recupereert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten