maandag 6 januari 2014

Een eenvoudig verhaal

Nationale Bank (2.990 euro) kwam eind vorige week opnieuw in het nieuws nadat Jaak Van Der Gucht de Bank dagvaardde omdat zij flagrant in de fout gaat met het boeken van de (fictieve) meerwaarde op het goud.

De intrinsieke waarde, zonder rekening te houden met de waarde van het goud, van een NBB aandeel bedraagt vandaag ongeveer 17.000 euro per aandeel of bijna 500% meer dan de huidige beurskoers. De reden voor die enorme afwijking ligt in de orgie van willekeur en machtsmisbruik waarvan de privé aandeelhouders al vele jaren het slachtoffer zijn.

Ik heb het al dikwijls herhaald: de gouverneur van de NBB verdiende in 1851 welgeteld 18.500 frank per jaar en dat was in die tijd een topwedde; vorig jaar verdiende de huidige gouverneur een kleine 30 miljoen frank of 1620 keer meer dan zijn voorganger in 1851.

De aandeelhouders van de NBB kregen in 1851 een eerste dividend van 60 frank per aandeel en dat eerste dividend bedroeg in 2012 nog steeds 60 frank. 
Mocht men dat dividend op dezelfde wijze behandeld hebben als de wedde van de gouverneur dan zou dat dividend vorig jaar bijna 2.500 euro moeten bedragen hebben of bijna zoveel als de huidige koers van het aandeel.
Houdt men rekening met de splitsing van het aandeel in drie in 1926 dan komt men nog aan een eerste dividend van meer dan 800 euro per aandeel bijna zesmaal het totale dividend dat vorig jaar uitgekeerd werd.

Het NBB schandaal telt ontelbare facetten doch dit eenvoudige voorbeeld toont overvloedig aan hoe stiefmoederlijk de privé aandeelhouders van de NBB behandeld werden.
De strijd gaat verder en we zullen doorgaan tot de finish. Wanneer we hier het gelijk aan onze kant krijgen, hangt af van het moment dat de aandeelhouders uit hun winterslaap ontwaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten