vrijdag 30 januari 2015

Pierre Wunsch benoemd tot vice-gouverneur!!!

Vandaag op pagina 2 van De Tijd het verhaal over de nieuwe politieke stoelendans bij onze onafhankelijke Nationale Bank.  De privé aandeelhouders van de NBB zijn de jongste decennia al één en ander gewend doch hetgeen zich vandaag afspeelt, breekt alle records.

Vice-Gouverneur Mathias Dewatripont wordt gedegradeerd en vervangen door Didier Reynders' poulain Pierre Wunsch.  Sedert 2001 ging ik herhaaldelijk op talloze evenementen zwaar in de clinch met alle onafhankelijke directeurs van de NBB en Mathias Dewatripont is, samen met Peter Praet, zowat de enige die mijn tussenkomsten zonder gezichtsverlies overleefde.  Mathias Dewatripont pareerde tot op vandaag al mijn aanvallen op een intelligente en correcte manier.  Vice-gouverneur Dewatripont is na al die jaren en ontelbare voordrachten één van de weinige directeurs waarvan het na een uiteenzetting niet duidelijk was uit welke politieke hoek hij komt en dat maakt van hem één van de weinige mensen die het waard is om op termijn gouverneur te worden.

Onafhankelijk directeur Pierre Wunsch is echter van een heel ander kaliber.  Sedert 2011 liet hij zich herhaaldelijk opmerken door een totaal gebrek aan kennis van monetaire zaken.  Zo ging hij in 2012 zwaar onderuit toen ik hem ondervroeg over het uitgeleende goud van de Nationale Bank.  Wunsch pareerde mijn stelling "dat alle papieren waarborgen voor het uitlenen van fysiek goud waardeloos worden in tijden van hyperinflatie of monetaire reset" door te verkondigen dat "het verlies van dertig ton goud niet erg was omdat dat verlies zou gecompenseerd worden door de enorme stijging van het overblijvende goud".

Je moet deze stelling van Pierre Wunsch nogmaals rustig herlezen:
"het verlies van dertig ton goud is niet erg omdat dat verlies gecompenseerd wordt door de enorme stijging van het overblijvende goud".

Het ergste van de zaak was dat hij, na de nodige uitleg gekregen te hebben, nog steeds niet begreep wat hij verkeerd gezegd had.  Voor mij was het vanaf dat moment duidelijk dat Pierre Wunsch een politieke marionet buiten categorie was die door Didier Reynders bij de Nationale Bank gedropt werd.

Dat men vandaag een intelligent, bekwaam en (tot op heden) correct man als Mathias Dewatripont degradeert om Pierre Wunsch te promoveren tot vice-gouverneur is niet één maar vele bruggen te ver!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten