maandag 9 januari 2012

Het fortuin van Leopold II

Leopold I overleed in 1865 en liet zijn zoon Leopold II een fortuin van 15 miljoen frank na.

"Na de dood van zijn vader in 1865 hield Leopold vast aan het idee dat zij moesten uitkijken naar een kolonie. Hij zei dat hij dit zijn vaders' nagedachtenis verschuldigd was. Zijn adviseurs herinnerden hem eraan dat de Belgische regering hiermee niks te maken wilde hebben omdat Belgen zakenmensen waren, koloniën en kolonisaties, zeker de nieuwe gebieden in de tropen, werden beschouwd als bad business. De Koning reageerde door te zeggen dat hij de kosten dan wel zelf zou dragen. In feite was Leopold II op dat ogenblik één van de rijkste mannen in Europa aangezien hij 15 miljoen frank (600.000 pond sterling) had geërfd van zijn ouders. Al snel vermeerderde hij dit kapitaal door succesvol te gokken met aandelen van het Suez kanaal." (The scramble for Africa door Thomas Pakenham pagina 13/14)

The scramble for Africa (ISBN 978-0-349-10449-2) is een absolute must voor mensen die een betere kijk willen krijgen op de geschiedenis van Afrika en de oorzaken waarom Afrika vandaag is wat het is.

Ik haal deze historische feiten aan omdat zij opnieuw heel mooi illustreren hoe groot het verschil is tussen de monetaire realiteit in de tweede helft van de 19de eeuw en die van heden. Vijftien miljoen frank was een onwaarschijnlijk fortuin in 1865, vandaag is het de prijs van een middelgrote woning met een paar honderd vierkante meter grond.

Met deze hedendaagse peanuts financierde Leopold II de extreem dure expedities en de kolonisatie van Congo, dat met een oppervlakte van 2.344.858 vierkante kilometer 77 keer groter was dan België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten