zaterdag 11 februari 2012

Reactie van de heer Jaak Van Der Gucht

Onderstaand artikel werd geschreven door de heer Jaak Van Der Gucht naar aanleiding van de uitspraak van de Heer Luc Coene, Gouverneur van de NBB, in de weekendkrant van “De Tijd”.

Edgard.


Opnieuw wordt de minderheidsaandeelhouder recht in het gezicht uitgelachen door Coene.
De man moet echt beschermd worden, vooral tegen zichzelf en binnenkort ook tegen zijn aandeelhouders! Er is een grens aan alles.

Men laat toe dat privé aandeelhouders hun stemrecht wordt afgenomen, maar komt nu wel stellen dat deze toch belangrijk zijn om de onafhankelijkheid van de centrale bank kunnen garanderen. Vragen:
1) hoe zouden aandeelhouders dit nog kunnen doen?
2) hoe kan Coene nog van een onafhankelijke NBB spreken (na goud te laten verkopen, opbrengst aan Staat toe te bedelen, toekomstige winsten te laten nationaliseren, inmenging in politieke debatten, enz)?

Natuurlijk hebben de processen geen "duidelijkheid" gebracht, zij hebben enkel gediend om de aandeelhouder te onteigenen en al zijn rechten af te nemen. Dat is de enige duidelijkheid die er is, waardoor een een nationalisering nu als minder urgent kan worden beschouwd. De diefstal is gepleegd, zonder enige compensatie. Goed georganiseerde criminaliteit, iets anders kan men dit niet noemen. En na de feiten de perceptie creëren dat alles uitstekend verloopt bij de NBB!

Zij die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten alles maar eens goed overdenken, en zich afvragen of dit de juiste manier is om in dit land belangrijke zaken te regelen.
De opbengsten van het emissierecht gaan in elk ander land naar de overheid. Ook in dit artikel wordt het geschreven. En steeds argumenteert men dat dit heel normaal is, wat ik zelf ook vind. Maar nooit vertelt men erbij dat die andere landen hun zaken eerst op een eerlijke en deftige manier hebben geregeld met hun privé-aandeelhouders. Als men 100% eigenaar is van zijn centrale bank, en de gemeenschap heeft de prijs betaald om in die toestand te geraken, wel ja dan is het heel normaal dat die gemeenschap daar de vruchten van plukt.

We gaan de onafhankelijkheid van onze centrale bank weldra nog eens kunnen testen. De regering rekent op hogere bijdragen van de overheidsbedrijven en de NBB.
Gaat de NBB zich onafhankelijk opstellen en een gepaste voorzichtige politiek hanteren door een groot deel van haar winsten te reserveren? Of gaat zij gewillig in op de vraag van Elio? En gaat men die hogere bijdrage leveren zoals bij Belgacom, via een substantieel hoger dividend, of als "monopolievergoeding voor haar emissierecht" ?

Ik alvast wil de onafhankelijkheid helpen ondersteunen, en vraag Coene uitdrukkelijk mij de manier te laten kennen waarop ik hem kan steunen in zijn verzet.

Een echte en eerlijke regeling dringt zich wel degelijk op. De onmiddellijke schrapping van de beursnotering (dan is België toch al van die absurditeit verlost), op transparante wijze en in samenspraak met de aandeelhouders een berekeningswijze bepalen voor de waarde van een aandeel, deze jaarlijks aanpassen in functie van de geëvolueerde resultaten, de jaarlijkse belangrijke winsten (deels) aanwenden voor de rechtstreekse inkoop van aandelen van moegetergde of ontevreden aandeelhouders, en die aandelen vernietigen. Na verloop van tijd kan de Staat het residuele probleem oplossen door te nationaliseren.
Hoe moeilijk kan het zijn om op eerlijke manier tewerk te gaan?

Deze uitspraken zijn echt een druppel te veel. Er moet nu echt aan andere vormen van protest worden gedacht. Trop, wel dat is veel te veel geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten