woensdag 4 maart 2015

Herman De Croo: een insider concludeert!

"Wij leven in het paradijs, maar onder ons ligt een berg rottigheid die ooit naar boven komt.  Onze maatschappij is dan ook compleet fout bezig, ook wij politici: elke partij koopt zijn kiezers door betere pensioenen, meer veiligheid, lagere belastingen te beloven.  Als die beloftes kosten geld en de economie kan dat niet meer betalen.

Heel Europa is in dat opzicht fout bezig.  Wij vormen acht procent van de wereldbevolking en die acht procent bezit vijfentwintig procent van alle rijkdom.  Maar tegelijkertijd is Europa ook goed voor vijftig procent van alle sociale uitgaven in de wereld.  Dat kunnen die acht procent mensen, zelfs met een kwart van de rijkdom, niet volhouden.  Het is complete onzin om te denken dat alles wel in orde komt.

De realiteit is dat wij geen wereld in stand kunnen houden waarin 1,3 miljard mensen dagelijks minder verdienen dan wat wij voor één pint betalen.  Wij kunnen geen kunstknieën blijven schenken aan een vrouwtje van 96 terwijl er dorpen bestaan waar ze nog geen tube aspirine hebben.  De golf van miserie komt hier vroeg of laat terecht.  Ik vind het fundamenteel asociaal om de mensen te blijven voorliegen dat het wel goed komt.  Alle politieke partijen maken zich hier schuldig aan, ook de Open VLD soms.  Wij staan op de markt met onze kramen om de kiezer naar onze kraam te lokken met beloftes die we niet meer kunnen betalen."

Tot zover de nuchtere analyse van Herman De Croo in Dag Allemaal van 29 juli 2014.

Herman De Croo werd volksvertegenwoordiger in 1968 op het moment dat België nog één van de tien rijkste landen in de wereld was.  Zodoende was hij tegelijkertijd waarnemer en acteur tijdens de periode dat België door zijn politici richting faillissement geduwd werd.  In hogervermeld interview vergeet minister De Croo te vertellen hoe de politici al onze reserves verbrasten om die onbetaalbare beloftes tijdelijk te financieren.  Eén van de grootste slachtoffers was onze Nationale Bank die van een groot deel van haar reserves beroofd werd om de staatsschuld kunstmatig te verlagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten