donderdag 19 maart 2015

Vraag aan NBB directeur Dechaene te Sint Niklaas

Vraag aan N-VA directeur Dechaene te Sint-Niklaas 18 maart 2015


Als Belg en aandeelhouder van de Nationale Bank ben ik uitermate verheugd dat de kracht van verandering ook bij de NBB haar intrede deed.  De jongste tien jaar woonde ik meer dan honderd voorstellingen van het NBB jaarverslag bij en ik kan met grote stelligheid verzekeren dat het tempo van directeur Dechaene tot op heden door geen enkele andere directeur van de Bank geëvenaard werd.  Na de bazooka van Draghi bij de ECB hebben we nu bij de Nationale Bank de mitraillette van directeur Dechaene.


Het klinkt krijgshaftig doch een bazooka blijft tot nader order gevaarlijk oorlogstuig bestemd om te vernietigen.  Door die bazooka nu ook daadwerkelijk te gebruiken neemt de ECB heden zeer actief deel aan de globale valuta-oorlog.  De grafieken van de balansen van de centrale banken tonen aan dat men wereldwijd de gekste toeren uithaalt om valuta’s te devalueren en failliete overheden kunstmatig overeind te houden met gratis geld.  Iedereen, die enkele minuten nadenkt, weet dat de QE of Monetaire Euthanasie van de ECB om twee redenen onmogelijk kan werken.  Die twee voor de hand liggende redenen zijn de volgende:

     A. Indien dergelijk dwaze ingreep wel zou werken, zijn alle crisissen uit het verleden onnodig geweest.  Men had immers iedere crisis ongedaan kunnen maken door simpelweg extra geld te drukken.  Het monetaire kerkhof ligt vol met de slachtoffers die vielen toen men in het verleden hetzelfde probeerde te doen.  Geld drukken zonder fatsoenlijk onderpand maakt onherroepelijk al het bestaande geld waardeloos;

      B. De tweede reden is voor de hand liggende eenvoudige logica: 
             1. Alle “ontwikkelde” landen zitten met hetzelfde probleem namelijk teveel schulden en te weinig groei om het gewicht van die schulden te kunnen blijven dragen;
             2. Al die probleemlanden maken vandaag dezelfde fout.  Ze drukken de rente naar nul door enorme hoeveelheden gratis geld in de markten te pompen;
            3. Aangezien iedereen dezelfde fouten maakt, blijft het status quo behouden.  De enige verandering zit hem in het feit dat het probleem voor iedereen groter wordt.


De directeurs van de Nationale Bank zijn wellicht goed onderlegde, intelligente mensen die even goed als ik weten dat dergelijke QE onzin nooit kan werken.  Daarom deze twee eenvoudige vragen:
1.  Vindt U dat er een foute redenering zit in mijn nuchtere logica?

2. Gelooft U in de slaagkansen van het QE programma en aanvaardt U, met het oog op de geschiedschrijving,  de volle verantwoordelijkheid voor de onvermijdelijke drama’s die eruit zullen voortvloeien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten