maandag 17 april 2017

Politiek gebrabbel over meerwaardebelasting!

De jongste jaren wordt rond het begrip "meerwaardebelasting" regelmatig een politiek balonnetje opgelaten.  Sommigen doen alsof ze tegen zijn doch ze zijn enkel op zoek naar compensaties om vroeg of laat toch akkoord te gaan.  Daarom houden ze de discussie gecompliceerd in plaats van heldere taal te gebruiken.  Zo vermijden ze dat hun kiesvee begrijpt waarover het gaat.

Het is nochtans heel eenvoudig:
zonder absolute garantie van muntstabiliteit is een meerwaardebelasting regelrechte diefstal.  Aangezien onze ECB inflatie probeert te creëren is deze basisvoorwaarde, om een meerwaardebelasting in te voeren, helemaal niet aanwezig.

Inflatie is een allesverterend monster dat langzaam maar zeker de waarde van je vermogen aanvreet.  Meestal langzaam doch soms ook snel zoals de devaluatie van de Belgische frank met 85% in 1926.

Een duidelijk voorbeeld is het eerste dividend van de Nationale Bank van België:

In 1852 bedroeg dat dividend 60 frank
Vandaag bedraagt dat dividend 1,5 euro
Tussen 1852 en vandaag verloor onze munt meer dan 99,9% van z'n waarde
De waarde van 60 frank uit 1852 komt overeen met 1.500 euro vandaag.

Voorstanders van een meerwaardebelasting zouden zeggen dat het verschil tussen die 1.500 euro en 60 frank 1.498,5 euro bedraagt en dus belast kan worden terwijl de meerwaarde in werkelijkheid nul euro bedraagt.

Benieuwd welke politieke partij deze eenvoudige logica overneemt om de belachelijke en bedrieglijke discussie te stoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten