vrijdag 8 mei 2020

Schriftelijke vragen 1 + 2 algemene vergadering NBB 18 mei 2020


Algemene vergadering Nationale Bank schriftelijke vragen Erik Geenen.





Vraag 1



Na 19 jaar actief verzet van de minderheidsaandeelhouders van de Nationale Bank, tegen de eindeloze reeks onteigeningen zonder compensatie, willekeur en machtsmisbruik, is het verbijsterend om te moeten vaststellen dat de Regentenraad volhardt in de boosheid.



De willekeur en het machtsmisbruik wordt dit jaar meer dan ooit tentoongespreid door de verlaging van het dividend.  Na de eindeloze discussies die daarover de jongste jaren gevoerd werden is het belangrijk om de zaken even duidelijk op een rij te zetten en daarbij is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat de Belgische Staat nooit één cent geïnvesteerd heeft in de Nationale Bank, het volledige kapitaal werd aangebracht door de privé aandeelhouders van de Bank.



Over 2019 brengt de Nationale Bank, inclusief belastingen, in totaal 607 miljoen euro op voor de Staat of bijna 51 miljoen euro (+9,10%) meer dan over 2018.



De privé aandeelhouders ontvangen als aalmoes een nettodividend van 17,16 miljoen euro of 2,23 miljoen (-11,5%) minder dan over 2018.



Het feit dat de Regentenraad opnieuw de niet verschuldigde 24,4 miljoen euro (jaarverslag pagina 135 punt 6.1) uitbetaalde aan de Schatkist is ronduit stuitend en toont aan dat we hier met een verzameling onfatsoenlijke hypocrieten te doen hebben die enkel en alleen uit zijn op de verdediging van hun eigenbelangen zonder oog te hebben voor de belangen van de samenleving in het algemeen en de privé aandeelhouders van de Bank in het bijzonder.



Hoe verantwoord de Regentenraad de uitbetaling van de niet verschuldigde, op niets gebaseerde 24,4 miljoen euro aan de Staat, op het moment dat ze het totale nettodividend voor de privé aandeelhouders van de Bank verlaagt naar 17,16 miljoen euro?





Vraag 2



Als je de eerste vraag grondig doorneemt en de geschiedenis en cijfers goed laat doordringen...  Hoe zou de Regentenraad dan zichzelf omschrijven:

  1. Als een verzameling goedmenende burgers/bestuurders die de belangen van alle stakeholders van de Bank op dezelfde manier verdedigt?
  2. Als een bende corrupte politieke marionetten, die geen enkel middel onverlet laten om aan te tonen dat zij boven de wet staan en door middel van machtsmisbruik alles in het werk stellen om de koers van het aandeel Nationale Bank op absurd lage niveau’s te houden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten