vrijdag 8 mei 2020

Schriftelijke vragen AV 2020 3 tot 9


Vraag 3



In 2012 beloofde toenmalig minister van Financiën en huidig Nationale Bank directeur Steven Vanackere  dat hij de onrechtvaardige betaling van de inmiddels beruchte 24,4 miljoen euro zou laten schrappen.  In 2014 werd die schrapping opgenomen in het regeerakkoord.  Hoe komt het dat aan zo’n flagrante diefstal geen einde komt als de minister van Financiën zoiets uitdrukkelijk belooft?





Vraag 4



Op pagina 135 onder punt 6.1 wordt de betaling van die 24,4 miljoen als volgt verantwoord:



“als compensatie voor de meeruitgaven die voor de Staat voortvloeien uit de conversie, in 1991, van de geconsolideerde schuld tegenover de Bank in vrije verhandelbare effecten”.



Gelet op het feit dat de Belgische Staat, dankzij de monetaire zelfmoordpolitiek van de ECB, al een hele tijd geen rente meer moet betalen op haar nieuwe schulden:

Wat is de gemiddelde opbrengst van de Belgische staatsleningen in de portefeuille van de Bank?







Vraag 5



Aangezien die 24,4 miljoen euro een rente van 2,9% vertegenwoordigt op de nooit terugbetaalde schuld van 34 miljard frank van de Staat aan de Bank:



Hoeveel rente ontving de Nationale Bank vorig jaar op die 34 miljard frank?

Was dat meer of minder dan 24,4 miljoen euro?





Vraag 6



Welke stappen heeft de Regentenraad vorig jaar gezet om de uitbetaling van die 24,4 miljoen euro stop te doen zetten?





Vraag 7



Aangezien de betaling van die 24,4 miljoen euro gekoppeld was aan de schandalige 3% regel, die door de nieuwe regels van de winstverdeling in 2009 kwam te vervallen, is die 24,4 miljoen sinds boekjaar 2010 niet meer verschuldigd.  In totaal betaalde de Bank zodoende onterecht 244 miljoen aan de Belgische Staat:

Welke stappen heeft de Regentenraad vorig jaar gezet om die 244 miljoen euro terug te vorderen?








Vraag 8



De “onafhankelijke” Regentenraad beslist ieder jaar “in alle onafhankelijkheid” om honderden miljoenen, die aan de reserves kunnen toegevoegd worden, uit te keren aan de Staat.



Als diezelfde Staat weigert om die jaarlijkse diefstal van 24,4 miljoen te schrappen:

Waarom schrapt de “onafhankelijke” Regentenraad dan zolang de uitbetaling van dat saldo van de winst niet door dat saldo toe te voegen aan de reserves?





Vraag 9



Sedert 2012 horen de aandeelhouders op de algemene vergadering steeds hetzelfde verhaal:

“Zolang men de wet niet verandert, kunnen we niks doen”.



Elk jaar heeft de “onafhankelijke”  Regentenraad een bazooka van honderden miljoenen om de wetgever op andere gedachten te brengen.



Waarom doet de Regentenraad dat niet?

Wat zegt dat over de onafhankelijkheid van de Regentenraad?

Hoe ligt die houding van de Regentenraad in lijn met de gelijke behandeling van aandeelhouders en de regels van deugdelijk bestuur?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten