vrijdag 19 april 2013

Boekjaar 1920 De Raad van Censoren klaagt!

In het jaarverslag over het boekjaar 1920 waarschuwt de Raad van Censoren voor de te sterke aangroei van de geldhoeveelheid en het inzetten van ongedekt geld:
"De totale bewegingen der ontvangsten en betalingen voor rekening van de Staat stegen tot het zeer aanzienlijke bedrag van 44 miljard frank tegenover 7,4 miljard frank in 1913. Uw Raad van Bestuur heeft de voornaamste oorzaken van deze stijging uiteengezet en heeft U eveneens getoond welke enorme en onvoorziene kosten de functie van Rijkskassier met zich meebrengen voor de Bank
(pagina 35-36 jaarverslag 1920)
De Raad van Censoren waarschuwt verder tegen het uitgeven van fiduciair (ongedekt) geld en wijst tevens op het volgende: De belofte van de regering, om één miljard frank terug te betalen werd niet nagekomen, de reële terugbetalingen bedroegen slechts 300 miljoen frank. (pagina 37 jaarverslag boekjaar 1920)
Het beroven van de privé aandeelhouders en het breken van beloftes was begonnen.
In 1926 zal de regering de laatste onafhankelijke gouverneur van de Bank liquideren en een marionet installeren om haar problemen op te lossen via het doorvoeren van een enorme devaluatie.
Het zaad voor de huidige financiële crisis werd op dat moment van de geschiedenis gezaaid. Net zoals vandaag gaf de enorme geldcreatie een goed gevoel op korte termijn doch uiteindelijk resulteerden die maatregelen van de centrale banken wereldwijd in de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog en het eindspel dat we vandaag beleven.
Nu zijn we samen onderweg naar een nieuw monetair systeem doch eerst zullen meer dan een miljard mensen zwaar moeten lijden voor de onvergeeflijke fouten van onze "onafhankelijke" centrale bankiers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten