dinsdag 30 april 2013

Eigendomsrecht zegt U?

Mensen die akkoord gaan, met hetgeen in mijn vorige post werd beschreven, zullen dus ook geen bezwaar hebben als het parlement morgen een wet stemt dat beslag legt op de meerwaarde op gronden.
Stel: je hebt in 1970 een mooie villagrond gekocht voor 9.000 euro (360.000 frank); je verkoopt die grond vandaag voor 289.000 euro; jij krijgt je 9.000 euro terug; de Staat krijgt de resterende 280.000 euro. Dit is hetgeen er gebeurd is met het goud van de NBB.
In feite is die redenering voor de "fictieve meerwaarde" op die grond nog redelijker dan die over dat goud. Dat goud is immers eigendom van de NBB, een speciale doch beursgenoteerde NV.
Die grond ligt op Belgisch grondgebied zodat het niet meer dan normaal is dat de meerwaarde die daarop geboekt wordt, toekomt aan de Belgen.
Of zie ik iets over het hoofd? Eigendomsrecht? Daar passen de Belgische politici wel een mouw aan, dat hebben ze bij de NBB ook gedaan.
Weet je waar het verschil zit? Er zijn slechts een paar duizend kleine privé aandeelhouders van de NBB; er zijn echter heel veel eigenaars van onroerend goed in Belgenland.
De ene kan dus al wat makkelijker beroofd worden dan de andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten