dinsdag 3 mei 2016

Algemene Vergadering 17 mei 2016 Vraag 14Vraag 14

Sedert 2001 verdedigt de directie van de Bank zich met de slogan dat “de Bank geen instelling is die winstmaximalisatie nastreeft”.  Deze stelling heb ik altijd onderschreven, de Nationale Bank is een instelling die op de allereerste plaats het Algemeen Belang dient te vrijwaren.
Het sponsoren van bevriende politici en het overhevelen van het grootste deel van de reserves om een virtueel failliete overheid kunstmatig overeind te houden, heeft uiteraard niks met het Algemeen Belang te maken.  Hier gaat het over het spelen van politieke spelletjes, het steunen van bevriende politici, het manipuleren van de schuldgraad van het land en het behouden van zijn eigen lucratieve mandaat bij de NBB.  De directeurs van de NBB hadden zodoende enkel oog voor hun eigenbelang dat ze veilig stelden door de politieke belangen van hun broodheren te verdedigen.
Vandaag ligt de periode van het eventueel nastreven van winstmaximalisatie ver achter ons en zijn we de weg van het “opzettelijk creëren van verliezen” ingeslagen.

  1. Gaat de directie van de Bank akkoord met het feit dat het overhevelen van een groot deel van de reserves naar de Schatkist een zware vergissing was?
  2. Gaat de directie van de Bank akkoord met mijn stelling dat het niet past dat een beursgenoteerd bedrijf, met 50% van de aandelen in handen van privé aandeelhouders, opzettelijk verliezen creëert zolang er nog één aandeel in privé handen zit?
  3. Gaat de directie van de NBB de nodige stappen zetten om de privé aandeelhouders te vrijwaren van de verliezen die het huidige monetaire wanbeleid met zich mee gaat brengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten