vrijdag 23 mei 2014

Eindeloze reeks schandalen!

Het NBB verhaal is een eindeloze aaneenschakeling van schandalen die gedoogd worden door de tot onafhankelijke directeurs benoemde politieke marionetten die enkel begaan zijn met de belangen van hun respectievelijke politieke partijen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het bij de Nationale Bank wel tegen.

Zoals de verkoop van het NBB gebouw te Kortrijk dat verkocht werd voor een notaris in Oostende en binnen het uur voor dezelfde notaris werd doorverkocht aan een ander overheidsbedrijf tegen bijna het dubbele van hetgeen de NBB ontvangen had. U gelooft het niet? Dan geef ik U even de details mee:

Op 29/05/02 om 10.30 uur verkoopt de NBB het gebouw voor 520.576,40 euro

Op 29/05/02 om 11.30 uur verkoopt de koper het gebouw voor 991.574,09 euro

Dezelfde dag, binnen een uur, bij dezelfde notaris hetzelfde gebouw verkopen met een meerwaarde van 90%, bij de Nationale Bank kan het allemaal.

Het mooiste was dat de uiteindelijke koper van het gebouw in Kortrijk de Nationale Kas voor Beroepskrediet was. De Nationale Bank verkocht dus via een omweg aan de Nationale Kas voor Beroepskrediet:
Verkoper de Nationale Bank van België voor 520.576,40 euro
Koper de Garage du Phare d’Ostende die het onmiddellijk doorverkoopt aan
De Nationale Kas voor het Beroepskrediet voor 991.574,09 euro.

De Belgische Staat en zodoende alle Belgische burgers waren tweemaal de sigaar. Gelukkig gebeurde dit allemaal in het algemeen belang.

Dat zo'n gebouw binnen het uur doorverkocht wordt tegen bijna het dubbele van de oorspronkelijke prijs: zou dat een record voor het Guinness Book of Records zijn? Als hetzelfde gebouw, eigendom van een beursgenoteerd overheidsbedrijf, verkocht word aan een obscuur particulier bedrijf dat hetzelfde gebouw binnen het uur doorverkoopt aan een ander overheidsbedrijf dan zou je kunnen vermoeden dat er ergens iemand gemakkelijk geld verdiend heeft. Bij de Nationale Bank vonden ze het heel normaal.


Of de verkoop van het NBB gebouw te Hasselt:
De Nationale Bank van België verkoopt het gebouw aan de Schiervellaan aan de vennootschap in oprichting Cobogra. Enkele weken later verkoopt Cobogra het gebouw aan de NMBS.

De Nationale Bank ontvangt 941.995 euro van Cobogra;
Enkele weken later betaalt de NMBS 2.305.410 euro aan Cobogra.

Cobogra realiseert een meerwaarde van 144,74% op enkele weken tijd!!!

De privé aandeelhouders van de NBB waren de sigaar.
De Belgische Staat was tweemaal de sigaar.
Leve het Algemeen Belang!

Het verhaal in Hasselt wordt nog boeiender want op de raad van bestuur van de NMBS was druk beraadslaagd over de aankoop van het pand in Hasselt. Men had besloten om tot 2,3 miljoen euro te betalen doch om eerst een bod van, als ik me goed herinner, 2,1 miljoen euro te proberen. Om één of andere reden gingen de slimme zakenmensen van Cobogra niet akkoord met dat bod van 2,1 miljoen euro en wachtten ze geduldig tot de NMBS optrok tot het maximum niveau dat op een geheime vergadering bepaald was.

Normaal denk je als burger dat zoiets enkel in de film gebeurt.
Bij de Nationale Bank gebeurt het meerdere keren op heel korte tijd.
En geloof het of niet toevallig verkoopt de NBB het gebouw iedere keer aan een obscuur privé bedrijfje dat het binnen de kortste keren met een enorme meerwaarde doorverkoopt aan een ander overheidsbedrijf. Je zou voorwaar beginnen te geloven dat er oplichting in het spel is!

1 opmerking:

  1. Misschien daarom dat er bij de raadpleging van de jaarrekeningen op de site van de NBB voor ondernemingsnummer 0405.281.935 geen document te vinden is voor het jaar 2002 (alle andere jaren wel).

    BeantwoordenVerwijderen