dinsdag 20 mei 2014

Schriftelijke vragen algemene vergadering NBB 26 mei 2014

Vraag 1
Zoals de voorbije twaalf jaar stel ik vast dat de notulen van de algemene vergadering van vorig jaar absoluut niet weergeven wat er zich op de algemene vergadering afgespeeld heeft.
a. Waarom blijft de onafhankelijke directie van de NBB weigeren om een correcte weergave van de algemene vergadering te geven in de notulen?
b. Waarom blijft de onafhankelijke directie van de NBB weigeren om de antwoorden op de gestelde vragen te notuleren?


Vraag 2
Tijdens de algemene vergadering van de NBB vorig jaar werd de vertegenwoordiger van KBC opnieuw benoemd als stemopnemer. KBC is één van de instellingen die, gedreven door hebzucht, de overheidsfinanciën zodanig in het rood geduwd hebben dat op termijn ons sociaal model zal desintegreren. Nadat de overheid haar burgers liet opdraaien voor de excessen van KBC & co krijgen de banken nu de gelegenheid om, dankzij kunstmatig lage rentevoeten, hoge kunstmatige winsten te genereren. De Belgische burgers, wier toekomst bedreigd wordt door de hebzucht van de banken, betalen, via de kunstmatig lage rentevoeten, een derde keer voor het kunstmatig overeind houden van de financiële instellingen. Is het ethisch en moreel verantwoord om een vertegenwoordiger van een organisatie als KBC, die onze samenleving onherstelbare schade heeft toegebracht, te benoemen als stemopnemer tijdens de algemene vergadering van een instituut als de NBB?


Vraag 3
Nog erger, dan het benoemen van een vertegenwoordiger van KBC als stemopnemer, is het feit dat mevrouw Francine Swiggers, na de drama’s bij Dexia en Arco tot op de dag van vandaag nog steeds censor is bij onze Bank. De voorbije jaren heb ik daar reeds verschillende keren zwaar tegen geprotesteerd. De orgie van machtsmisbruik en willekeur, die al decennialang heerst in en rond de Nationale Bank van België, kan niet beter geïllustreerd worden dan door het feit dat mevrouw Francine Swiggers in de originele oproeping voor deze algemene vergadering herbenoemd zou worden als censor bij de NBB.

Gelukkig bestaan er vandaag de dag instrumenten als Twitter om dergelijk weerzinwekkend voorbeeld van wanbeheer te bestrijden en gelukkig had ik voldoende verstand om tijdens de algemene vergadering van KBC bij de voorzitter navraag te doen over de stemintenties van KBC hieromtrent op de algemene vergadering van de NBB. KBC voorzitter Thomas Leysen zat bijzonder verveeld met de zaak en wist niet goed hoe te reageren. Blijkbaar was mijn interventie bij KBC voldoende om hen te doen inzien dat de herbenoeming van mevrouw Swiggers misschien tot een aantal minder prettige gevolgen kon leiden voor KBC.

Laat ons niet vergeten dat de privé aandeelhouders van de Nationale Bank op de algemene vergadering van de NBB slechts figureren om het politiek gekonkel bij deze mooie instelling een legitiem karakter te geven. Sinds de laatste essentiële rechten van de privé aandeelhouders van de NBB in 1993 zonder enige compensatie bij wet werden geschrapt, hebben zij zelfs niet meer de mogelijkheid om tegen een bepaald agendapunt te stemmen. De privé aandeelhouders van de NBB kunnen immers enkel “voor” stemmen of zich “onthouden”. Aangezien de herbenoeming van mevrouw op de agenda stond, die op 25 april verstuurd werd, was die herbenoeming een feit. Het feit dat censor Swiggers op 2 mei, de eerste werkdag na de algemene vergadering van KBC, bekendmaakte dat zij zich terugtrok, verandert uiteraard niks aan het opgevoerde theater.
a. Welke wereldvreemde creaturen haalden het in hun hoofd om een aangebrand figuur als mevrouw Swiggers te herbenoemen als censor?
b. Welk evenwicht moest hierbij in stand gehouden worden?


Vraag 4
Gelet op de verkiezingsuitslag van gisteren 25 mei 2014:
a. Hoe representatief is de onafhankelijke directie van de NBB nog voor de Belgische bevolking?
b. Drie onafhankelijke christelijke directeurs, drie onafhankelijke socialistische directeurs en twee onafhankelijke liberale directeurs: Uit welk historisch tijdperk stamt deze verdeelsleutel voor de lucratieve NBB postjes?


Vraag 5
Tijdens de algemene vergadering van vorig jaar stak onze onafhankelijke gouverneur de draak met de irrealistische schattingen van de waarde van een NBB aandeel die sommige privé aandeelhouders naar voor brachten. Op dat ogenblik noteerde de koers van de NBB ongeveer 2.700 euro.
Wat is de waarde per NBB aandeel van volgende activa:
a. De participatie van de Nationale Bank in de Bank voor Internationale Betalingen?
b. Het vastgoed van de NBB?
c. De portefeuille met de rentedragende activa die eigendom zijn van de NBB?
d. Andere activa die toebehoren aan de NBB?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten